Добрите примери от звено “Майка и бебе”

Добрите примери от център "Майка и бебе"

Вече почти три месеца ви надуваме главите за необходимостта звено „Майка и бебе” да бъде ремонтиран. Сега ще споделим с вас защо насочихме усилията си именно към него и какви всъщност са неговите функции.

Звено „Майка и бебе” в Габрово се стопанисва от “SOS Детски селища България” от август месец 2018 година и се помещава на втория етаж на бивша детска градина. Тъй като сградата е „панелка”, вътрешният климат е далеч от приятен. През зимата отоплението е проблем, първо защото дограмата е изгнила и едвам се затваря (на места дори стъклата са счупени) и второ защото сградата не е изолирана. Всички сте влизали в панелен блок на последния етаж през август месец, знаете за каква жега става въпрос.

Толкова за условията! Дори няма да споменаваме люпещата се мазилка, течащия покрив и покъртителното състояние на общите помещения (виж галерията). Време е да разкажем за функциите на самия център и за добрите примери от него.

В центърът се настаняват майки заедно с техните бебета, както и бременни жени, които по една или друга причина са останали без дом – съпрузите им са ги изоставили, семействата им са ги отхвърлили и т.н. Съществена част от работата на социалните работници, педиатрите и психолозите в звеното е да предотвратят изоставянето на децата от техните родители.

Нека се поставим за момент на мястото на една самотна майка, която току що е родила или съвсем скоро ще роди своето дете. Тя е без работа, няма къде да отиде и на кого да разчита. Екипът в звено „Майка и бебе” се намесва успешно в тази тежка ситуация като осигурява не само материална подкрепа на майките и децата, но и емоционална такава. Нещо повече, в центъра в посока настоящите и бъдещите майки да бъдат пълноценни членове на българското общество. Тъй като това е център за временно настаняване, с настанените в него майки работят служители на службите по заетостта. Това ще рече, че на жените се помага да си намерят работа, след като веднъж напуснат центъра.

И  така стигаме до добрите примери! От месец август 2018 до сега през услугата са преминали пет майки, като те успешно са се интегрирали в обществото след напускане на звено „Майка и бебе”. На една от тях е съдействано за отпускането на общинско жилище, на друга за намирането на квартира. Други две жени получават помощ в намирането на работа в шивашко ателие, където и до момента работят. Нещо повече – едната от тях среща своя партньор в живота, с когото отглеждат детето си (заедно с първото) в съвсем нормална семейна среда.

Ето заради такива истории си заслужава да се борим местата като звено „Майка и бебе” в Габрово да бъдат модерни и комфортни! Тези истории ни вдъхват кураж и ни показват, че социалните услуги работят добре, когато има адекватно обслужване и квалифициран персонал.

Сега остава само да успеем да сменим дограмата, да поправим покрива, да изолираме сградата и да сменим плочките в банята. Майките, бебетата и служителите на звено „Майка и бебе” го заслужават.

Разберете как можете да помогнете – https://www.podaridobro.org/kak-da-darim/

Вашият коментар